CITES

Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora


 

Historie

CITES is opgesteld naar aanleiding van een besluit in 1963. Tijdens een bijeenkomst van leden van IUCN (The world Conservation Union)  Het werd uiteindelijk goedgekeurd tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van 80 landen in Washington, D.C, Verenigde staten van Amerika, op 3 maart 1973. En op 1 juli trad CITES in werking.

De noodzaak

De noodzaak van CITES. De wijdverspreide informatie over de bedreigde status van veel prominente diersoorten, zoals de tijger en de olifant, zou de noodzaak van een dergelijk verdrag voor de hand kunnen liggen. In de jaren 60 was de internationale discussie over de regulering van de handel in wilde dieren en planten voor natuurbehoudsdoeleinden iets nieuws. De noodzaak van CITES is duidelijk, de handel wordt jaarlijks geschat op miljarden dollars en omvat honderden miljoenen planten en dieren soorten. De handel is zeer divers, het gaat om levende dieren en planten tot aan allerlei afgeleide producten waar wij bijvoorbeeld mee te maken hebben, oftewel Taxidermie. Maar denk ook aan voedselproducten, lederwaren, houten muziekinstrumenten, hout, toeristische curiosa en medicijnen.  Het exploitatieniveau van sommige soorten is hoog en de handel daarin kan, samen met andere factoren zoals verlies van leefgebied, de populaties ervan ernstig uitputten en sommige soorten zelfs bijna uitsterven. Gelukkig zijn veel diersoorten niet in gevaar. Het belang is dus groot van deze overeenkomst om de duurzaamheid van deze handel veilig te stellen. Omdat deze handel de grenzen tussen landen overschrijft, vereist het de inspanning om deze te reguleren.  Internationale samenwerking om bepaalde soorten te beschermen tegen overexploitatie. CITES is hier de uitkomst voor een dergelijke samenwerking. Het biedt een verschillende mate van bescherming aam meer dan 40.000 soorten dieren en planten. Of ze nu worden verhandeld als levende exemplaren of Taxidermie, wat wij u hier aanbieden. Maar denk ook aan bijvoorbeeld bontjassen of gedroogde kruiden. Als wij u hier bij Marc's Old Barn een CITES item aanbieden, zullen wij ten alle tijden houden aan dit CITES verdrag, met de daarbij behorende documenten.

 

Verschillende beschermingsniveaus

Appendix

Er zijn internationaal 3 verschillende beschermingsniveaus. Appendix 1, 2 en 3. Voor soorten van Appendix 1 gelden de strengste regels. Voor soorten op Appendix 3 het minst streng. 

Europese Bijlage

De Europese Unie (EU) categoriseert CITES-soorten in vier bijlagen (A, B, C en D) op basis van hun beschermingsniveau, waarbij Bijlage A de strengste bescherming biedt en Bijlage D de minste regels hanteert, uitsluitend binnen de EU. Voor de handel in deze soorten zijn verschillende documenten vereist, afhankelijk van de bijlage.

Wijzigingen in beschermingsniveaus

CITES, of de Conventie inzake de internationale handel in bedreigde soorten, brengt regelmatig deelnemende landen samen in een Conference of Parties (CoP) om belangrijke onderwerpen zoals soortbescherming, budgetten, en handhaving te bespreken; de meest recente CoP vond plaats in november 2022, terwijl de volgende gepland staat voor eind 2025.